Czym współczesna pizza zasłużyła sobie na miano dania wszech czasów?

Pizzerie to lokale gastronomiczne, które w przeciwieństwie do jadłodajni typu fast food są niezależne i mogą prezentować jakość równą luksusowej gastronomii. Danie, jakim jest okrągłe ciasto z dodatkami zwane pizzą, określane jest mianem uniwersalnego. Oznacza to, że niemal każdy człowiek będzie zachwycał się jej smakiem oraz formą podania, pod warunkiem, że zostanie wykonana według jego zaleceń. W niedługim czasie podobna popularność może dotknąć dania japońskie, czyli sushi. Restauracje i uliczne sushi roll-e, staną się kolejnym standardem żywieniowym wśród obecnego pokolenia, aczkolwiek zanim dojdzie do takiej zmiany, więcej osób musi poznać jego smak. Tymczasem entuzjaści pizzy zajadają się Margaritą z mozzarellą na miękkim cieście. Za co jeszcze ludzie pokochali pizzę?

Wersja wege i primal

wege

źródło: http://foter.com/

Ogólnym założeniem pizzy było stworzenie dania złożonego z tego, co Włochy mają najlepsze w swoich sadach oraz w gospodarstwach zajmujących się hodowlą zwierząt. Do specyficznego ciasta dodano pomidory, bazylię i ser. Dopiero później trafiły na nią różne gatunki mięsa i owoce morza. Teraz mamy setki konfiguracji, dla pizzy, które wpływają na smak dodatków. Natomiast ciasto pozostaje nienaruszone.

W Nowym Jorku kupisz ją na kawałki

pizza

źródło: http://foter.com/

W Polsce dopiero wchodzi zwyczaj sprzedaży pizzy na kawałki. W Nowym Jorku można ją kupić na śniadanie, obiad i kolację, płacąc od kawałka. Oznacza to, że można kupić nawet kilka różniących się od siebie składnikami części pizzy – genialne!

Danie obiadowe

pizza

źródło: http://foter.com/

Chociaż Włosi i inne śródziemnomorskie narody najwięcej jedzą na kolację, to pizza (http://www.entuzjascipizzy.pl/) nadaje się idealnie, jako zamiennik obiadu. Mamy w niej sporą ilość węglowodanów, błonnika i białka. Osoby aktywne fizycznie nie przytyją tak łatwo, nawet jeżeli odpuszczą ryż z kurczakiem na rzecz włoskiego dania. Pizza na obiad jest super rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Chyba każdy z nas ma sprawdzoną pizzerię na której nigdy się nie zawiódł jak np. Domino’s Pizza z bardzo bogatym menu.

Na centymetry i metry

pizza

źródło: http://foter.com/

Sprzedaż pizzy na miarę to najgenialniejsza z form gastronomicznego marketingu. Dobrze wiesz, że 32 centymetry jest dobre dla 2-3 osób, a 24-centymetrowa pizza zaspokoi nawet największego głodomora.

Dostarczą ci ją do domu

dostawca

źródło: http://foter.com/

W związku z tym, że pizza jest płaska, a składniki kleją się do ciasta, to wygodnie ją transportować, nawet w większej ilości pudełek ułożonych jedno na drugim. Jedyną wadą mogą być spóźnialscy dostawcy, którzy przywiozą ją zimną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.