Dieta pudełkowa – komu posłuży?

Na tego typu dietę przechodzą znane nazwiska z pierwszych stron gazet. Coraz częściej pojawia się w mediach społecznościowych, promują ją polscy tzw. influencerzy. Moda na dietę pudełkową nie przemija od kilku lat. Wręcz przeciwnie – rośnie grono jej zwolenników. Trudno się temu dziwić – korzystanie z tego typu sposobu odżywiania jest niesamowicie proste i wygodne, wszystko mamy podane praktycznie pod nos.

Czym jest dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa to nic innego jak forma cateringu dietetycznego. Gotowe posiłki dostarczane są codziennie pod wskazany przez nas adres. Nam pozostaje tylko ewentualne podgrzanie gotowych dań i zajadanie, miejmy nadzieję, że ze smakiem. Sami decydujemy o dziennym doborze kalorii, porze dostawy oraz rodzaju dostarczanych nam posiłków.

Rodzaje diet pudełkowych

Firmy cateringowe wręcz prześcigają się w ofertach tego sposobu dostarczania posiłków. Wybór jest naprawdę spory. Większości z nich oferuje jednak zbliżone warianty dietetycznych opcji. Pierwszym kryterium wyboru jest zazwyczaj rodzaj diety. Tutaj znajdziemy praktycznie wszystko – od diet na redukcję masy ciała, poprzez diety dla sportowców, cukrzyków, pracowników biurowych lub mam. Grymasić możemy również jeśli chodzi o rodzaj serwowanych posiłków. W ofercie firm cateringowo-dietetycznych znajdą coś dla siebie zwolennicy mięsa, sympatycy ryb, wegetarianie a nawet weganie. Również osoby ograniczający spożycie glutenu znajdą coś dla siebie – ten wariant pomału wchodzi do standardowej oferty cateringu. Cześć firm oferuje nam również nieco bardziej wyspecjalizowane menu i rozszerza swoje propozycje o takie diety jak Montignac lub Paleo.

Drugim kryterium podziału oferowanych w pudełkach zestawów jest dzienna dawka kalorii jaką chcemy dostarczyć organizmowi. Tutaj spotkamy się z propozycjami zarówno diet bardzo restrykcyjnych (1000, 1200 kcal), jak i takich, które pomogą nam przybrać na wadze (ponad 2500 kcal). Wszystko zależy od naszego trybu życia, dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz celu naszej diety.

Kto skorzysta na cateringu dietetycznym?

Na tego typu dietę decydują się najczęściej osoby zapracowane. Dzięki temu nie muszą się martwić o planowanie dań, codzienne zakupy, przygotowywanie posiłków oraz ich pakowanie do pracy. Dzięki gotowym, podanym pod nos daniom mogą one bez przeszkód wdrożyć w swoje życie zdrowszy tryb odżywiania, redukując tym samy ilość dietetycznych grzeszków (rzadziej ulegają m.in. pokusom „wyskoczenia” do baru typu fastfood).

To rozwiązanie doskonale się sprawdza także u wszystkich tych, którzy mają kłopot z właściwym doborem swojego jadłospisu, komponowaniem zbilansowanych posiłków i liczeniem kalorii. Nie zawsze decydują się na nią osoby chcące stracić nadprogramowe kilogramy, badania rynku szacują, że około 60 % klientów firm zajmujących się przygotowywaniem i dowozem dietetycznych pudełek, to osoby chcące utrzymać swoją wagę ale pragnące odżywiać się w sposób zdrowy i zbilansowany.

Posiłki proponowane przez cateringowych dietetyków tworzą, z założenia, jadłospis uniwersalny. Dostarczają one niezbędną ilość witamin i są zbilansowane pod względem makroskładników. Sprawdzą się u każdej zdrowej osoby. Uważać powinni jednak wszyscy ci, którzy leczą się na choroby przewlekłe. W takich przypadkach, korzystanie z gotowych pudełek powinno się zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem klinicznym.

Zalety kontra wady

Zwolennicy diety pudełkowej nie mogą przestać się rozpływać w zachwytach nad nią. Pośród głównych jej zalet wymieniają przede wszystkim gigantyczną oszczędność czasu. Omijają ich zakupowe szaleństwa, proces gotowania i wymyślania posiłków. Cenią tez sobie wygodę i to, że zbilansowane posiłki trafiają prosto pod drzwi ich domów lub do miejsca pracy, w godzinach przez nich wyznaczonych.

Nie brakuje również pozytywnych głosów mówiących o różnorodności dań i ciekawych, modnych składnikach używanych do ich sporządzania. W menu często znajdują się modne, zdrowe przepisy, często takie, których nie mamy ochoty przyrządzać samodzielnie ze względu na stopień skomplikowania lub mniej dostępne produkty.

Nie ma róży bez kolców

Ale, jak w każdym przypadku, tak i tutaj nie brakuje wad. Pośród najczęściej wymienianych znajdują się:

  • Wysoka cena takiego sposobu odżywiania – średni koszt takiej diety to 50 złotych dziennie (choć wiele ofert sięga nawet do 70-100 zł), co stanowi wartość nawet kilkukrotnie wyższą od posiłków przygotowywanych w domu.
  • Brak wpływu na menu – zdecydowanie nie jest to dieta dla wybrednych. Kłopot z nią mają wszyscy ci, którzy nie przepadają za jakimiś produktami, uważać również powinny osoby uczulone na konkretne składniki pokarmowe. Decydując się na korzystanie z cateringu dietetycznego, pamiętajmy, że nie mamy wyboru jakie potrawy będziemy spożywać w danych dniach.
  • Dietetycy ostrzegają również, o tym, że tak naprawdę nie wiemy jakiej jakości składniki zostały użyte do przyrządzania dań. Nie znamy ich daty przydatności, miejsca pochodzenia oraz świeżości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.