Letni bufet obiadowy

Teoretycznie wokół panuje jeszcze wiosna. Piszę „teoretycznie” bo panujące na zewnątrz temperatury powietrza i gwałtowne, przemykające gdzieniegdzie, burze nie robią sobie nic z kalendarza – mamy lato w pełni!


W taką pogodę nie wchodzą w grę wielodaniowe, tłuste obiady – na prowadzenie wysuwają się dania lekkie, szybkie i, przede wszystkim, nie rozgrzewające. Oto garść propozycji:

  • Sałatka i mięso z grilla – pomysł banalnie prosty ale sprawdzający się wyśmienicie. Sałatkę można przygotować wcześniej, ryby i mięso grillują się dosłownie chwilkę. A dla wielbicieli czegoś bardziej kalorycznego proponuję zamiast zieleniny klasyczną sałatkę ziemniaczaną.

  • Młode ziemniaki z zasmażaną kapustą -tego dania nie trzeba chyba reklamować.
  • Zimny bufet – upieczone wcześniej mięsa, warzywa i pieczywo. Prosto i smacznie.

  • Sałatki na bazie kasz – mają dwie zalety: możemy przygotować je dużo wcześniej i możemy wrzucić do nich prawie wszystko.
  • Chłodniki- te tradycyjne (jak litewski) lub bardziej egzotyczne (np. gazpacho).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.