Smakowa kawa z ekspresu lub z dodatkami

Kawa – ja akurat lubię taką bardziej wyrafinowaną, nieco wysmakowaną, bo po prostu w różnych dziwnych smakach. Czemu tak jest – nie powiem, bo i nie wiem, fakt jednak faktem, że niektórzy uważają to za „mało męskie”. Ja mam to oczywiście… w głębokim poważaniu, bo piję też Redsy i coca colę wiśniową , co niby z tego miałoby wynikać? 🙂

Różne smaki świata

Ale co to właściwie jest ta smakowa kawa? Co ten termin oznacza? Interpretacja może być bowiem dość szeroka. Dla niektórych smakowa kawa to po prostu kawa o jakimś bardziej wyrafinowanym smaku, taka, jakiej zazwyczaj nie pija się na co dzień –  kawa na przykład przepalana, kawa z danego regionu świata, czy nawet specyficzna kawa włoska, hinduska, czy typu chai latte. Dla mnie jednak kawa smakowa to przede wszystkim taka, która czymś wyraźnie smakuje (by nie powiedzieć nawet brzydko: zalatuje). A zalatywać może niemal wszystkim – byleby w granicach zdrowego rozsądku:  karmelem, wanilią, czereśniami, pizzą (no dobra, to oczywiście był żart!), morelą, suszona śliwką, kardamonem, czekoladą, marmoladą, a podobno nawet… zieloną herbatą. Choć tego ostatniego długo nie rozumiałem, mając w pamięci, że zmieszana z zaparzoną herbata świeżo zalana kawa jest bodajże najobrzydliwszym napojem świat. Tak było dopóki nie napiłem się właśnie chai green, czyli łagodnej, chińskiej kawy z mlekiem z nutą zielonej herbaty – nota bene do dziś ją z kolei uważam za jedną z najsmakowitszych kaw, jakie w życiu piłem.

Fakt jednak faktem, że zwykła kawa z ekspresu, czyli z drzewa, czy raczej krzewu takiego jak poniżej, smakuje zawsze mniej więcej jak kawa, i tyle. Jak zatem możemy ubarwić jej smak?

36_gwatemala_kawa

A tak wygląda „żywa kawa” ! Źródło: www.mariusztravel.com

Dodatki i dolewki – wzbogacona kawa z ekspresu

Najprostszym chyba, co dziś wciąż najpopularniejszym i zarazem moim ulubionym sposobem są dodatki do kawy. A można ich kupić wiele – nie tylko w specjalistycznych sklepach i u baristy, ale po prostu w każdym większym markecie. Przykłady? Proszę, już: płatki czekoladowe, proszek czekolady (wbrew pozorom dają subtelną różnicę w smaku!), mielone migdały, cynamon i kardamon w proszku, soki – malinowy, wiśniowy, pomarańczowy, lub jaki ci się tam podoba, mielona suszona laska wanilii, kakao, chilli (serio, to świetny dodatek – smakowa kawa na ostrzej!), cukier trzcinowy, karmel. Są też gotowe syropy, do których mam raczej dość dobry stosunek, ale które kupuje rzadko, bo wolę dodatki w proszku. Ale syropy – na przykład właśnie karmelowy czy czekoladowy – bardzo lubię sobie dolewać do kawki kupowanej na stacjach benzynowych. A taka kawa z ekspresu jest najlepsza właśnie z czymś.

Smakowa kawa z ekspresu w kapsułkach

Są tez oczywiście osoby, które lubią chodzić na swego rodzaju łatwiznę – choć w tym przypadku wcale nie zamierzam ich krytykować. To ci, którzy mają mało czasu – lub też zamiłowanie do wszelkich nowinek technicznych, a kawę robią wyłącznie w nowoczesnym ekspresie na kapsułki, których nawiasem mówiąc wszędzie dziś pełno. To całkiem dobra kawa smakowa,  ile oczywiście utrafimy we własne smaki. Producenci kapsulek prześcigują się w róznych pomysłach, więc spodziewam się, że smaków będzie z czasem przybywać – będzie i kawa smakowa mandarynkowa, i na przykład o aromacie pomidora i trawy cytrynowej (ok, znów robię sobie jaj, ale nie do końca – udało mi się niedawno kupić herbatę o takim właśnie smaku!)

xg-latte-macchiato-nescafe-dolce-gusto-box_1

Źródło:  theflatearthsociety.org

Smakowa kawa cappuccino

Ten, kto lubi cappuccino, powinien niby dobrze o tym wiedzieć, ale na wszelki wypadek tylko wspomnę. Kawa ta, występuje w wielu wspaniałych smakach. Do moich faworytów należy cherry i śmietankowa, ale lubię też cappuccino z magnezem – która wbrew pozorom smakuje całkiem inaczej niż wersja „bezsmakowa„. Uwaga tylko – smaki tak samo nazywających się kaw różnych producentów mogą się znacząco różnić.

Eksperymentuj!

Mam znajomego, który twierdzi, że zna sto różnych przepisów na kawę – i każda z tych kaw co najmniej raz w życiu pił. Może wydawać się to niesamowite, ale w sumie czemu nie? Mało to możliwych przypraw, dodatków, dżemów, owoców, smaków soku, smaków lodów, mieszanin smaków owoców, lodów i dodatków? Zachęcam do samodzielnego eksperymentowania i szukania smaku swojej ulubionej małej czarnej. Podczas takich poszukiwań odkryłem na przykład, że kawa jest najlepsza z lodami waniliowymi i czekoladowymi, oraz z… koglem moglem z jednego jaja z czterema łyżeczkami cukru! Naprawdę polecam spróbować 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.