Męskie przekąski

Męskie przekąskiJuż wkrótce Andrzejki, które większość z nas spędzi w domowym zaciszu wśród najbliższych przyjaciół. Nie masz pomysłu, co zaserwować gościom i jednocześnie chcesz uniknąć „nudnych”, tradycyjnych sałatek i kanapek? Zaserwuj im męskie przekąski! Czym się różnią od zwykłych dań? Cóż, to kombinacja chrupiącego mięsa, pszenicznego piwa oraz słodkich sosów. Niezdrowe? Możliwe, ale za to jakie pyszne! Podejrzewam, że nasze panie prędko po to nie sięgną (tłuszcz, kalorie, złe na talię itp.), za to panowie pochłoną te dania w mig. Męskie przekąski w męskim gronie to jest to!

Kokosowy kurczak z sosem słodko-kwaśnym

Na 6 porcji potrzebujesz: 1kg piersi kurczaka, 1szkl. mąki pszennej, 0,5szkl. mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 1szkl. wody niegazowanej, 1szkl. wiórek kokosowych, soł+pieprz, sos słodko-kwaśny lub chilli (najlepiej kupić gotowy ze sklepu).

Męskie przekąski raz-dwa: Pokrój piersi w małe kawałeczki (ok.2x2cm) i oprósz solą i pieprzem. W misce obok mieszamy dokładnie wszystkie pozostałe składniki, dodając stopniowo wody. Każdy kawałek kurczaka moczymy w powstałym cieście i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron przez 3-5 minut na złoty kolor. Gotowe mięsko warto położyć na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z ulubionym sosem na ciepło.

przyjaciele

Faceci lubią jeść tłusto i niezdrowo – kobiety muszą się z tym pogodzić!

Zupa piwna z bekonem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz: 6 plasterków boczku, 2 piersi z kurczaka, 80g masła, 20g mąki, 2 ząbki czosnku, 250ml piwa pszennego, 300ml bulionu warzywnego, 1 opakowanie śmietanki 30%, 20dag żółtego, dobrze topniejącego sera, pieprz cayenne, słodką paprykę w proszku, sól i pieprz.

Wykonanie: W garnku usmażyć na chrupiąco bekon, wyjąć mięso, a do tłuszczyku dodać, czosnek i drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Smażyć do momentu, aż kurczak będzie złoty i wyjąć na osobny talerzyk. Następnie do garnka dodać masło, mąkę i przyprawy. Chwilę podsmażyć, dodać bulion, piwo oraz śmietanę. Zagotować, wrzucić starty ser i mieszać, jak się całkowicie rozpuści. Wrzucić mięso z kurczaka i całość gotować około 10-15 minut.

Serwowanie: do miseczki nalewamy zupę, na wierzch kładziemy plasterek wysmażonego bekonu, posypujemy optymalnie grzankami i dodajemy natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.