Najlepsze składniki domowych syropów na kaszel

Obecnie panuje trend na spożywanie naturalnych produktów spożywczych. Mamy

coraz większą świadomość, że produkty, które dostarczamy swojemu organizmowi,

są nafaszerowane chemią. Coraz więcej z nas sięga więc po naturalne składniki.

Z racji tego, że mamy sezon grypowy, warto dowiedzieć się jakie produkty warto

wykorzystać, aby zrobić domowy syrop na kaszel.

Miód

na kaszel

źródło: https://pixabay.com/

Słodki smakołyk o właściwościach prozdrowotnych, którego smak uwielbia chyba

każdy. Działa bakteriobójczo, głównie dzięki enzymom dostarczonym do niego przez

ślinę pszczół.

Imbir

Korzeń imbiru

źródło: https://pixabay.com/

Spożywanie korzenia tej rośliny przynosi wiele pozytywów dla naszego organizmu,

jednak w kontekście kaszlu najważniejsze jest dla nas jego działanie przeciwzapalne i

rozgrzewające. Można wykorzystać go do zrobienia syropu, jednak świetnie sprawdza

się również jako dodatek do herbaty.

Cebula

krojenie

źródło: https://pixabay.com/

Kolejnym produktem, który warto dodać do naszej mikstury, jest cebula. Jest ona

bogata w witaminy, żelazo, a także substancje przeciwrodnikowe.

Cytryna

kaszel

źródło: https://pixabay.com/

Owoc, który zawiera znaczną ilość witaminy C, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu

przebiegu infekcji i wzmacnia odporność, abyśmy nie musieli się martwić o powrót

choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.