Problem niedożywienia i żywność niskiej jakości

Zdawałoby się, że problem głodu i niedożywienia dotyczy tylko krajów Trzeciego Świata. Wśród ludzi starszych w zaawansowanym wieku, a także niektórych dzieci dochodzi do tego stanu w momencie, gdy jakość produktów spożywczych jest niska a układ odpornościowy, nie pracuje właściwie. Problem nie jest widoczny gołym okiem, ponieważ nie objawia się wagą. Za to bardzo dobrze widać go w badaniach krwi.

Po tym poznasz pierwsze objawy niedożywienia

Wykonanie wyników badań krwi to dla lekarza podstawowy krok w postawieniu diagnozy w przypadku niedożywienia. Szczególnie zwraca się uwagę na poziom glukozy, żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12. Nie mniej ważne okazuje się przebadanie tarczycy i poziomu albuminy u osób po 50 roku życia.

stołówka

źródło: https://pixabay.com/

Teraz kwestia naocznego rozpoznawania stanu niedożywienia. Pierwsze objawy niedożywienia, które możemy zauważyć gołym okiem to znaczny spadek masy ciała, który wcale nie musi zachodzić w krótkim czasie. Ludzie otyli również mogą zostać zdiagnozowani w postępującym stadium niedożywienia, które bierze się przede wszystkim ze spożywania pożywienia o niskiej wartości biologicznej. Skutkiem niedożywienia, który objawia się u większości dorosłych osób i dzieci, jest pogorszona sprawność umysłowa i fizyczna. Senność łączy się z ciągłym zmęczeniem, a dominującym stanem jest apatia połączona z rozdrażnieniem. Łącząc te fizyczne objawy, możemy być prawie pewni, że nasz organizm jest mocno wysycony i potrzebuje dobrej jakości witamin, minerałów oraz właściwej proporcji makroskładników.

szynka

źródło: https://pixabay.com/

Ilość czy jakość żywności?

Wspomniane przeze mnie niedożywienie jakościowe to szczególnie duży problem wśród ludzi żywiących się głównie fast foodami. To również problem ludzi w podeszłym wieku, którzy nie wiedzą jak się właściwie odżywiać lub nie mają funduszy na żywność wyższej jakości. Zwykle jednak problem dotyczy codziennych wyborów w supermarkecie. We współczesnej diecie dominują cukry proste, węglowodany złożone oraz tłuszcze TRANS, które znajdują się w margarynach i olejach roślinnych poddanym wysokim temperaturom, na przykład podczas smażenia. Brakuje natomiast białka z pełnowartościowych źródeł, błonnika pokarmowego i witamin, które znajdziemy w warzywach oraz tłuszczów zwierzęcych, które wcale nie są takie straszne, jak dawniej mówiono.

Nie rozwijam tematu niedożywienia ilościowego, ponieważ wiąże się z problemem zbyt małej ilości jedzenia, które przekłada się na niewystarczającą ilość kalorii, a także ważnego budulca, jakim jest białko. Walczyć z nim można jedynie poprzez zwiększenie ilości wartościowych produktów spożywczych każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.