Jednym z pierwszych materiałów, na których odbywało się gotowanie, było żeliwo. Patelnie wykonane z tego materiału nigdy nie ulegały zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Niosły ze sobą wiele zalet prozdrowotnych. Jedną z nich jest wytrącanie śladowych ilości żelaza. Duża waga sprawia, że garnki z tego materiału są nieopłacalne. Natomiast patelnie bywają bardzo ciężkie, co dla niektórych pań domu jest wadą. Od kilku lat to stal szlachetna uznawana jest za następcę żeliwa i teflonu.
Wybór dla każdego alergika

Pomimo ogromnych zalet patelni wykonanych z żeliwa należy podkreślić, że tylko stal szlachetna wykonana z mieszanki chromu, niklu i stali ma właściwości bakteriostatyczne. Bardzo łatwo utrzymać takie naczynia w czystości. Podczas smażenia na żeliwie patelnia pochłania część zapachów i cząsteczek naszych potraw. Po wielu latach smażenia na żeliwnej patelni można zaobserwować zmiany w jej kolorze, strukturze i zapachu. Stal nierdzewna nie przejmuje żadnych właściwości jedzenia, co jest szczególnie ważne dla osób z nietolerancją pokarmową.
Trwałe a przy tym estetyczne
Stal nierdzewna jest wybierana w każdej gastronomi ze względu na trwałość materiału i odporność na rdzę. Praca z takimi garnkami i patelniami to czysta przyjemność dla zawodowego szefa kuchni. Znane restauracje wybierają naczynia Philipiak mające opinie nowoczesnych i wykonanych z dbałością o szczegóły. Szczególną cechą naczyń tej firmy jest energooszczędność w nagrzewaniu i utrzymaniu ciepła. Zwykle twarda stal nierdzewna potrzebuje więcej czasu na uzyskanie wysokiej temperatury od teflonu i ceramiki. W przypadku tych produktów uzyskano znacznie krótszy czas oczekiwania na osiągnięcie temperatury wrzenia.
Pod tym adresem znajduje się szczegółowy opis naczyń firmy Philipiak – http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo
Przystosowane do nowych technik gotowania

Płyta indykcyjna przestała być urządzeniem dla nielicznych. Coraz częściej pojawia się w prywatnych domach. Żeby skorzystać z tej bezpiecznej formy gotowania, należy wyposażyć się w garnki posiadające ferromagnetyczne dno. Garnki ze stali nierdzewnej nadają się do tego idealnie. Nie dosyć, że pobór energii jest o 30% niższy to podgrzewanie na indykcji, jest szybsze niż w przypadku ceramicznych i teflonowych patelni. Wybór garnków ze stali szlachetnej to przyszłościowa decyzja, która w razie zmiany kuchenki na indykcyjną, nie będzie generowała dodatkowych kosztów.