Po jakim czasie od zjedzenia śniadania lub obiadu czujesz, że jesteś głodny oraz masz pusty żołądek? To dwa różne pytania, ponieważ uczucie głodu jest czymś innym niż opróżnienie żołądka z pokarmu. Za chęć podjadania i ciągłe pragnienie kalorii odpowiadają hormony. W szczególności insulina, która u ponad 50% Polaków działa bardzo źle. Wszystko przez nadmiar węglowodanów i cukrów prostych. Sprawdźcie, kiedy wasze trawienie jest zdrowe, a kiedy należy mu pomóc.
Trawienie paliw – węglowodany i tłuszcze
Wyróżniamy dwa paliwa wśród produktów spożywczych. Węglowodany są paliwem dla mięśni, które wymagają nasycenia glikogenem, by móc wykonywać ciężką pracę fizyczną. Tłuszcz to paliwo uniwersalne, które przede wszystkim karmy nasze serce, mózg i komórki. To dużo lepsze źródło energii, bardzo niedoceniane w dzisiejszej dietetyce. Trawienie węglowodanów jest najszybsze ze wszystkich makroskładników. Zjedzenie średniej wielkości posiłku opartego o kasze strawi się w ciągu 2 godzin od spożycia. Tłuszcze wymagają przynajmniej dwukrotnie więcej czasu. W postaci płynnej są absorbowane szybciej niż na przykład jako tłuszcz z orzechów i nasion. Nigdy nie łączymy ze sobą paliw, ponieważ nie tylko źle wpływamy na nasze zdrowie, ale również mocno wydłużamy czas wchłaniania jedzenia i doprowadzamy do dyskomfortu trawiennego.
Białka potrzebują dużo cierpliwości
Enzymy proteolityczne rozkładają białka na aminokwasy powoli. Trawienie może przeciągnąć się nawet do 6 godzin przy większej porcji tłustego mięsa. To normalne i naturalne zjawisko, którego nie można przyspieszać. Żeby białko trawiło się zdrowo, nie powinniśmy łączyć go z węglowodanami. Mięso oraz jajka lepiej spożywać w połączeniu z błonnikiem pokarmowym z warzyw i naturalną formą tłuszczu, jaka się z nim łączy.
Co robić, gdy trawimy za wolno?
Na początku ustalamy, który makroskładnik jest trawiony najgorzej. Następnie kupujemy jeden z 3 enzymów trawiennym, który odpowiada za jego rozkład w żołądku. Warto zastosować również hepatil trawienie (http://hepatil.com/produkty/hepatil_trawienie) złożony z ziela karczocha i mięty pieprzowej. Zwłaszcza to drugie zioło jest naturalnym preparatem na trawienie wszystkich makroskładników. Żeby dowiedzieć się, który z makroskładników nie chce z nami współpracować, należy wykonać testy na nietolerancje pokarmowe.