Nie ma nic lepszego niż zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku. Stawia na nogi i dodaje energii na cały dzień. Ekspresy automatyczne nie tylko ułatwiają przygotowywanie gorącego naparu, ale także pozwalają zaoszczędzić cenny czas. Czy warto inwestować w tego typu urządzenia? Czym kierować się podczas wyboru ekspresu i jakiego rodzaju kawę do niego wybrać?
Wybór ekspresu automatycznego
Ilu z nas, podczas spotkania ze znajomymi na mieście, marzy o posiadaniu dobrego urządzenia do parzenia kawy, jakie posiadają profesjonalne kawiarnie i renomowane restauracje? Sklepowe promocje kuszą licznymi ofertami i upustami, wiele osób nabywa ekspres i szybko żałuje swojej decyzji. Dlaczego? Przede wszystkim jakość tego typu urządzeń znacznie odbiega od tych, jakie można znaleźć w kawiarniach. Przy wyborze ekspresu do kawy obowiązuje żelazna zasada – im droższy sprzęt, tym lepsza jest jego jakość. Wynika to z faktu, iż ekspres, oprócz zautomatyzowanego procesu parzenia, musi posiadać wysokiej klasy grzałkę do uzyskania odpowiedniej temperatury i czasu parzenia, a także dużą ilość barów do spieniania mleka.
Sprzęt wolnostojący czy do zabudowy?
Zachwycić może różnorodność modeli. Firmy oferują zarówno klasyczne, wolnostojące urządzenia, jak i gotowe ekspresy do zabudowy (warto zajrzeć na stronę producenta, aby się o tym przekonać). Te drugie rozwiązanie jest świetnym pomysłem dla miłośników minimalizmu i osób posiadających niewielką kuchnię. Z kolei ekspresy wolnostojące, na przykład na blacie lub kuchennym stole, dopasowane kolorystycznie do wnętrza, pełnią rolę nie tylko funkcjonalnego sprzętu, ale także świetny element dekoracyjny.
Wybór kawy i innych dodatków
Najlepszym elementem ekspresu automatycznego jest zbudowany młynek na kawę. Pozwoli to na uzyskanie najbardziej aromatycznego naparu, zaoszczędzeniu czas na mielenie ziaren (pamiętajmy, że kawa z kapsułek lub zmielonej mieszanki nigdy nie będzie tak świeża i bogata w aromaty jak zmielona kilka minut przed procesem parzenia) oraz możliwości automatycznego dawkowania. Taki sprzęt pozwala zarówno na uzyskanie klasycznego espresso, jak i bazy dla innych napojów (americano, cappuccino, latte lub kawy typu mocha). Jaką kawę wybrać? To już zależy od indywidualnych gustów. Według baristów, najlepszą mieszankę do ekspresów stanowi 75% kawy typu arabica i 25% typu robusta. W sklepach można się zaopatrzyć w różnego rodzaju dodatki smakowe: gęste syropy, bite śmietany, kolorowe posypki i specjalne kostki cukrowe.