Jeżeli posiadamy wystarczającą ilość miejsca w domu, zdecydowanie warto pomyśleć o tym, aby posiadać spiżarkę. W takim pomieszczeniu będziemy mogli przechowywać większe zapasy żywności, która może nam się przydać w przypadku choroby (obecnie izolacji czy kwarantanny), jak również w sytuacji, gdy ceny żywności idą znacząco do góry. Domowa spiżarnia pozwoli kontrolować, ile żywności spożywamy, co jemy, ile na jedzenie wydajemy.
Dawniej posiadanie domowej spiżarni było jedną z najważniejszych rzeczy, o którą musiał zadbać gospodarz domu. Nieprzewidywalna pogoda, nieurodzaj, trudna sytuacja gospodarcza, brak zdrowia, a tym samym możliwości do pracy – powodów, które mogły być przyczyną biedy było bardzo dużo. Choć obecnie sytuacja wygląda o wiele lepiej, Polacy wciąż z wielką chęcią organizują domowe spiżarnie, w których przechowywane są podstawowe zapasy.
Pomieszczenie wcale nie musi być duże, ważne, aby było zdecydowanie dobrze zaplanowane, proste w utrzymaniu czystości i porządku. Ta ostatnia kwestia jest niezwykle ważna, gdyż znacząco ograniczymy ryzyko, że o danych produktach zapomnimy, a tym samym się one przeterminują.
Kupno tańszych produktów – na zapas
Gdy koszty utrzymania domu rosną, zdecydowanie warto organizować domowy budżet tak, aby jak najwięcej zaoszczędzić. Dużą część domowego budżetu pochłania jedzenie. Domowa spiżarka, w której będziemy mogli na przykład przechowywać produkty kupione w promocji, na pewno pomoże. Możemy w niej trzymać produkty, które mają dłuższy czas przydatności (konserwy, makarony, dania słoikowe, napoje), jak również mięso (odpowiednio poporcjowane i zamrożone).
Kontrola żywności
Mając większość produktów spożywczych w sypialni, na pewno łatwiej możemy kontrolować to, czym dysponujemy, jak również uniknąć kupowania produktów, które nam się powielają, których nie zdążymy zjeść przed upływem terminu ważności.
Więcej miejsca
Spiżarnia to miejsce, gdzie możemy przechowywać również domowe weki. Dzięki temu znacząco oszczędzamy miejsce w garażu oraz w piwnicy. Na pewno dużo mniej będzie również odciążona kuchnia. Wszystkie produkty w jednym miejscu – to znacząco ułatwia logistykę, sprzątanie, przygotowanie posiłków.
Z oczywistych względów spiżarnia musi być dobrze zaprojektowana. Warto unikać silnego nasłonecznienia, trzeba zapewnić wentylację i pamiętać o tym, aby wnętrza nie przegrzewać. Zdecydowanie lepiej w tym pomieszczeniu obniżyć temperaturę.