Lokale gastronomiczne mogą być wyposażone w różnego rodzaju sprzęty. Wśród popularnych urządzeń o szerokim zastosowaniu znajdują się piece elektryczne konwekcyjno-parowe. Jak działają tego typu piece? Jakie korzyści oferują dla lokalu?
Czym są elektryczne piece konwekcyjno-parowe?
Piece konwekcyjno-parowe to rodzaj pieców gastronomicznych, które pozwalają na łatwe i szybkie przyrządzanie wielu typów potraw. Najczęściej piece tego typu zasilane są elektrycznie, co powoduje, że mogą być one wykorzystane w praktycznie każdym lokalu.
Takie piece elektryczne gastronomiczne wykorzystują dwa rodzaje obróbki, a mianowicie konwekcję suchego, ogrzanego powietrza oraz parę wodną, która pozwala na nawilżenie produktów podczas naparowania komory.
Jakie funkcje pracy oferują elektryczne piece konwekcyjno-parowe?
Tego rodzaju urządzenia wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem, ponieważ dzięki nim można przygotowywać wyśmienite dania na różne sposoby, co wynika z ich budowy.
Za pomocą pieców elektrycznych tego typu można korzystać z poniższych rodzajów obróbki termicznej:
-
gotowanie – zwykłe i na parze
-
grillowanie
-
smażenie
-
pieczenie – również z sondą
-
blanszowanie
-
regeneracja potraw
-
podtrzymywanie temperatury
-
podgrzewanie potraw
Wobec tego są to piece elektryczne gastronomiczne, które w lokalu gastronomicznym mogą być wykorzystane do prowadzenia różnych czynności.
Elektryczne piece konwekcyjno-parowe – najważniejsze zalety
Do głównych zalet pieców tego typu zaliczane są poniższe:
-
bardzo szerokie zastosowanie – nadają się do różnych typów obróbki termicznej
-
niskie zużycie prądu oraz wody
-
poprawa smaku i aromatu potraw
-
szybkie i skuteczne efekty w przypadku różnych typów dań
-
możliwość przygotowywania dań bez dużej ilości tłuszczu
-
dostęp do gotowych programów pracy i możliwość programowania
-
specjalne programy przeznaczone do mycia urządzenia
Wobec tego zakupienie urządzenia jak piec konwekcyjno-parowy może być bardzo dobrym rozwiązaniem dla wielu lokali gastronomicznych, aby ułatwić przygotowywanie wyśmienitych potraw na różne sposoby.
Gdzie kupować piece elektryczne gastronomiczne?
Sprzedażą pieców gastronomicznych zajmują się sklepy oferujące urządzenia gastronomiczne. Można zakupić w nich urządzenia od wielu producentów, którzy mają wiele pozytywnych opinii od użytkowników.
Zamówienia na piece elektryczne gastronomiczne można również składać w sklepach internetowych. Wtedy odpowiednio zabezpieczone urządzenie będzie dowiezione bezpośrednio pod wskazany adres, rozładowane i dodatkowo może być także zainstalowane.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice
—