Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a to oznacza, iż panie rozpoczną doroczne diety odchudzające, treningi fitness i innego rodzaju aktywność mającą na celu ogólna poprawę kondycji fizycznej oraz utratę zbędnych kilogramów. Czasami cierpią na tym i panowie, bowiem muszą wraz ze swymi wybrankami serca „katować się” rozmaitymi sałatkami. A każdy wie, iż zdrowy i silny mężczyzna nie zaspokoi głodu kilkoma kawałkami sałaty i pomidorków. Wychodząc naprzeciw kuchennym walkom, zamieszczam przepis na lekką i jednocześnie sycącą sałatkę. Mała ilość kalorii, wiele witamin oraz smaczne kawałki aromatycznych kabanosów – oto mój sekret udanego dania!
Garść informacji o kabanosach
- To polski specjał, który składa się wyłącznie z najwyższej jakości mięsa, które jest peklowane w przyprawach, a następnie suszone.
- Nazwa pochodzi od tureckiego słowa oznaczającego wieprza.
- Kabanosy były produkowane już ponad 100 lat temu na ziemiach polskich i litewskich. W okresie PRL-u stały się prawdziwym hitem eksportowym, podbijając podniebienia milionów Europejczyków.
- Doprawia się je pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem oraz kminkiem. Na rynku można znaleźć smakowe kabanosy (na przykład firma Tarczyński oferuje wersje z papryką chili lub serem).
- Dobrze przyrządzone kabanosy są bardzo kruche, wydają charakterystyczny przy łamaniu odgłos, można je długo rzuć, wyczuwając solidne kawałki mięsa.
Moim zdaniem to najlepsze kabanosy dostępne w sklepach!
Przepis na męską sałatkę
Kup: opakowanie dobrej jakości kabanosów, paprykę czerwoną i żółtą, puszkę kukurydzy oraz puszkę fasoli czerwonej, opakowanie rukoli lub mix sałat, czerwoną cebulę, 4-5 ogórków konserwowych, 6-7 pomidorków cherry, natkę pietruszkę i lekki sos sałatkowy.
Przygotowanie: kabanosy kroimy w niewielkie kawałki, paprykę, ogórki i cebulę w zgrabną kosteczkę, a pomidorki przekroić na pół. Sałatkę ręcznie porwać w mniejsze fragmenty, które układamy na dnie miski. Następnie kolejno dodajemy wszystkie składniki i dodajemy sos sałatkowy. W razie konieczności warto doprawić całość pieprzem i solą. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się dobrze przegryzły, a po przyjściu żony zaskakujemy ją lekkim i pożywnym daniem! 😉
Moje porady: aby sałatka nabrała wyrazistego smaku, warto sięgnąć po pikantne kabanosy lub też odrobinę podsmażyć je na patelni, co pozwoli uwolnić charakterystyczny aromat. Zamiast sosu sałatkowego można przygotować lżejszą wersję tradycyjnego majonezu, który należy wymieszać w proporcji 50 na 50 z jogurtem greckim lub naturalnym.