Włoska kawa z ekspresu - typy i dodatki

Włoska kawa z ekspresu – typy i dodatki

Coś na letnie poranki – coś motywującego i ogólnie dodającego energii, czyli mocna kawa po włosku. Jedyne, czego do niej potrzebujesz, to tak naprawdę czarna, dobrej jakości kawa z ekspresu, cukier, i… szklanka wody do popicia.

Często za włoską kawę podaje się i uważa coś zupełnie innego, tak więc chcę w tym momencie już na wstępie rozwiać ewentualne wątpliwości. Włoska kawa to nie jest po prostu każda czarna kawa z ekspresu. Nie jest to też słodkawa i dość leka w smaku cappuccino – choć jet to oczywiście jeden z gatunków kawy włoskiej. Nie jest to też – a czasem tak się słyszy – kawa robiona po turecku.

Mała czarna?

We Włoszech z początku uderzyć nas może jedno. Trzeba pamiętać, że gdy kupujemy kawę (po włosku caffè normale) otrzymamy to, co w Polsce określa się zwykle mianem espresso – mocną i malutką kawę w drobnej filiżaneczce, przeznaczoną do wypicia w zaledwie paru łykach. Jest ona tam jak gdyby domyślnie podawana gościom, choć sami Włosi na przykład na śniadanie wolą już cappuccino albo większą cafe lungo.

Kawa z ekspresu? Zapomnij!

Tak się tam w ogóle nie zamawia. Kupując w Italii kawę nie mów nigdy, że ma to być po prostu kawa – bo dostaniesz faktycznie tak na dwa łyki. To samo będzie jeśli zamówisz kawę z ekspresu. Jeśli więc chcesz mieć lepsze pojęcia o tym, co jak u nich się nazywa, wydrukuj sobie poniższą ściągę. To najbardziej popularne włoskie napoje:

Jednakże we włoskich lokalach znajdzie się znacznie więcej odmian kawy:

1. americano –  czyli to samo co espresso, ale większe – bo robione z podwójnej ilości wrzącej wody

2. doppio – podwójna porcja mocnej, gorzkiej espresso

3. caffè corretto – kawa z likierem, najczęściej włoską, mocną grappą

4. caffè latte – kawa z mlekiem, podobna do „polskiej”

5. mocha – espresso z mlekiem i czekoladą

6. caffè latte macchiato – kawa składająca się z trzech warstw: mleka, espresso i piany

7. caffè lungo – lekka kawa z ekspresu z dużą ilością wody, nieco podobna do naszej kawy parzonej

8. frappe – kawa z lodami waniliowymi lub lodem

Więcej o typach kaw znajdziesz też pod tym linkiem.

Cafe creme

Jest jeszcze coś, czym chcę się z wami podzielić. Jako w miarę stały bywalce Sycylii bardzo polubiłem napój o nazwie cafe creme. To tak naprawdę coś w rodzaju kawy ze śmietanką – ale robiona jest w specyficzny sposób, przy okazji bardzo prosty. Będziesz potrzebować ok. 100 ml kawy – może być to zwykła, czarna, dość mocna kawa z ekspresu – oraz specjalną śmietankę do kawy – ale ubitą samodzielnie spieniaczem i gęstą, nie taką z proszku z torebki.

083

Źródło: jansen.com.pl

Przygotowanie

  • Umieść średniej wielkości filiżankę pod wylewką ekspresu lub przelej kawę z dzbanka.
  • Przygotuj kawę określając ilość wody na 100 ml. Caffe crema to inaczej espresso zrobione z większej ilości wody (zazwyczaj 180-250ml).
  • Caffe Crema ma bardziej wyraźny i mocny smak oraz przykryte jest pianką ze śmietany. Wlewaj ją powoli, na warstwę gorącej jeszcze kawy.
  • Możesz też użyć szablonu i wyrysować na wierzchu pianki swój ulubiony wzór!

kawa z ekspresu

Źródło: Yelp.com
Author: Tomek

Dodaj komentarz