Zdrowie na talerzu

Zdrowie na talerzu

Mawiają, że jesteś tym czym jesz – że spożywanie produktów dobrego pochodzenia, przygotowanych w sposób zapewniający maksymalizację ich dobroczynnego wpływu na ludzki organizm to gwarancja długich lat życia. Nadchodząca wiosna to idealny moment na zmiany nawyków żywieniowych – a właściwie, to po co czekać – zmiany zacznijmy już dziś.

Podstawy zbilansowanej diety

W zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, choć te ostatnie należy spożywać w niewielkich ilościach. Najlepiej wybierać produkty sezonowe – te sprzedawane poza sezonem mają znacznie mniej witamin i minerałów. Fani mięsa zapewne ucieszą się, że produkty pochodzenia odzwierzęcego także mogą zdziałać wiele dobrego. Sięgajmy przede wszystkim po drób oraz ryby. W zbilansowanej diecie nie powinno także zabraknąć roślin strączkowych, orzechów oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.
W naszej diecie powinno się więc znaleźć miejsce na produkty ze wszystkich grup żywieniowych, lecz wszystkie one, poza warzywami, powinny być spożywane z umiarem.

Super jedzenie

Produkty z grupy superfoods, tak modnej w ostatnich latach wśród propagatorów zdrowego trybu życia na całym świecie, także powinny zagościć na naszych talerzach na stałe.
Nasiona chia lub jagody goi – mimo iż nazwy te brzmią jak kolejne współczesne „wymysły” mające nabić kabzę producentów, nie można odmówić im wielu leczniczych właściwości.
Tego typu produkty znajdziemy także i na naszym rodzimym podwórku – szpinak, jarmuż, siemię lniane czy żurawina to wiktuały znane już naszym przodkom, choć nie zawsze doceniane. Najwyższa więc pora to zmienić!

Zdrowie na talerzu

Technologia też jest ważna

Niemniej ważne od tego co wrzucamy do garnka, jest to w jaki sposób przygotowujemy potrawy. Smażenie w głębokim tłuszczu zrujnuje dobroczynne właściwości nawet najbardziej zdrowego warzywa, nie wspominając już o ilości tłuszczu w gotowym już daniu. Nasz organizm bardziej doceni gotowanie na parze lub przy niewielkiej ilości tłuszczu i wody, co umożliwiają nowoczesne naczynia i garnki (idealnym przykładem są tutaj cieszące się dobrymi opiniami garnki Philipiak).

Zdrowie na talerzu
źródło: http://www.philipiakmilano.pl
Author: Tomek

Dodaj komentarz