Pizzerie to lokale gastronomiczne, które w przeciwieństwie do jadłodajni typu fast food są niezależne i mogą prezentować jakość równą luksusowej gastronomii. Danie, jakim jest okrągłe ciasto z dodatkami zwane pizzą, określane jest mianem uniwersalnego. Oznacza to, że niemal każdy człowiek będzie zachwycał się jej smakiem oraz formą podania, pod warunkiem, że zostanie wykonana według jego zaleceń. W niedługim czasie podobna popularność może dotknąć dania japońskie, czyli sushi. Restauracje i uliczne sushi roll-e, staną się kolejnym standardem żywieniowym wśród obecnego pokolenia, aczkolwiek zanim dojdzie do takiej zmiany, więcej osób musi poznać jego smak. Tymczasem entuzjaści pizzy zajadają się Margaritą z mozzarellą na miękkim cieście. Za co jeszcze ludzie pokochali pizzę?
Wersja wege i primal
Ogólnym założeniem pizzy było stworzenie dania złożonego z tego, co Włochy mają najlepsze w swoich sadach oraz w gospodarstwach zajmujących się hodowlą zwierząt. Do specyficznego ciasta dodano pomidory, bazylię i ser. Dopiero później trafiły na nią różne gatunki mięsa i owoce morza. Teraz mamy setki konfiguracji, dla pizzy, które wpływają na smak dodatków. Natomiast ciasto pozostaje nienaruszone.
W Nowym Jorku kupisz ją na kawałki
W Polsce dopiero wchodzi zwyczaj sprzedaży pizzy na kawałki. W Nowym Jorku można ją kupić na śniadanie, obiad i kolację, płacąc od kawałka. Oznacza to, że można kupić nawet kilka różniących się od siebie składnikami części pizzy – genialne!
Danie obiadowe
Chociaż Włosi i inne śródziemnomorskie narody najwięcej jedzą na kolację, to pizza (http://www.entuzjascipizzy.pl/) nadaje się idealnie, jako zamiennik obiadu. Mamy w niej sporą ilość węglowodanów, błonnika i białka. Osoby aktywne fizycznie nie przytyją tak łatwo, nawet jeżeli odpuszczą ryż z kurczakiem na rzecz włoskiego dania. Pizza na obiad jest super rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu na gotowanie. Chyba każdy z nas ma sprawdzoną pizzerię na której nigdy się nie zawiódł jak np. Domino’s Pizza z bardzo bogatym menu.
Na centymetry i metry
Sprzedaż pizzy na miarę to najgenialniejsza z form gastronomicznego marketingu. Dobrze wiesz, że 32 centymetry jest dobre dla 2-3 osób, a 24-centymetrowa pizza zaspokoi nawet największego głodomora.
Dostarczą ci ją do domu
W związku z tym, że pizza jest płaska, a składniki kleją się do ciasta, to wygodnie ją transportować, nawet w większej ilości pudełek ułożonych jedno na drugim. Jedyną wadą mogą być spóźnialscy dostawcy, którzy przywiozą ją zimną.