Obecnie panuje trend na spożywanie naturalnych produktów spożywczych. Mamy
coraz większą świadomość, że produkty, które dostarczamy swojemu organizmowi,
są nafaszerowane chemią. Coraz więcej z nas sięga więc po naturalne składniki.
Z racji tego, że mamy sezon grypowy, warto dowiedzieć się jakie produkty warto
wykorzystać, aby zrobić domowy syrop na kaszel.
Miód
Słodki smakołyk o właściwościach prozdrowotnych, którego smak uwielbia chyba
każdy. Działa bakteriobójczo, głównie dzięki enzymom dostarczonym do niego przez
ślinę pszczół.
Imbir
Spożywanie korzenia tej rośliny przynosi wiele pozytywów dla naszego organizmu,
jednak w kontekście kaszlu najważniejsze jest dla nas jego działanie przeciwzapalne i
rozgrzewające. Można wykorzystać go do zrobienia syropu, jednak świetnie sprawdza
się również jako dodatek do herbaty.
Cebula
Kolejnym produktem, który warto dodać do naszej mikstury, jest cebula. Jest ona
bogata w witaminy, żelazo, a także substancje przeciwrodnikowe.
Cytryna
Owoc, który zawiera znaczną ilość witaminy C, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu
przebiegu infekcji i wzmacnia odporność, abyśmy nie musieli się martwić o powrót
choroby.