Obiady czwartkowe we własnym domu

Spotkanie towarzyskie przy smacznym jedzeniu to zawsze dobry pomysł. Zapomnijmy jednak o suto zastawionym stole, na którym królowała sałatka utopiona w majonezie, smażone mięsa, przesłodzone ciasta itp. Coraz więcej osób stawia na zbilansowaną dietę, która absolutnie nie wyklucza pysznych i aromatycznych potraw. Zamiast „tradycyjnym” imieninowym menu inspirujmy się obiadami czwartkowymi.

Obiady czwartkowe kiedyś i dziś

Ktoś może teraz zapytać – jak to mam brać przykład ze spotkań arystokracji, inteligencji, artystów na Zamku Królewskim i Łazienkach? Większość z nas kojarzy bowiem obiady czwartkowe z panowaniem Stanisława Augusta Poniatowskiego. Poniekąd słusznie, warto jednak wiedzieć, że również dziś żywa jest koncepcja spotkań, podczas których przy stole zasiadają m.in. artyści, osoby ze świata teatru, sportu, znane z okładek i ekranów kinowych. Głównym tematem tym razem jest szeroko rozumiany zdrowy styl życia. Jako, że goście zasiadają przy stole, a cykl spotkań nazwano obiadami czwartkowymi, kluczową kwestią jest dieta.

Obiady czwartkowe i marka Philipiak

Obiady czwartkowe w obecnej odsłonie to inicjatywa firmy Philipiak Milano znanej z wysokiej klasy naczyń, sztućców i zastawy stołowej. Nie bez powodu właśnie ta marka jest tu patronem – to producent garnków, patelni, dzięki którym można przygotować naprawdę zdrowe, wartościowe, ale i smaczne dania.

Zdrowe inicjatywy

Marka Philipiak nie tylko zapewnia wyposażenie kuchni w nowoczesne garnki. Jest też inicjatorem akcji promujących zdrowy styl życia i zdrowe jedzenie. Na przykład takich jak „wyrzuć solniczkę”, dzięki której coraz więcej osób wie, że nie tylko cukier to „biała śmierć”, jaka jest bezpieczna ilość soli w codziennym menu i kto powinien szczególnie uważać na zawartość sodu w diecie i kupowanych produktach.

Oczywiście inicjatywa nie ogranicza się do suchych informacji czy straszenia konsekwencjami. Na uwagę zasługują praktyczne wskazówki (jak eliminować i czym zastępować sól) oraz smakowite przepisy, których nie powstydziłaby się najlepsza pani domu. Na pewno zdrowe gotowanie, bez soli, w małej ilości wody i krótko, ułatwia specjalna konstrukcja garnków marki Philipiak.

Szlachetne cele obiadów czwartkowych

Misja obiadów czwartkowych to również działalność charytatywna. Na przestrzeni lat ich patron, marka Philipiak, wspierała np. Polską Akcję Humanitarną (Pajacyk), Fundację Ex Animo (dla pacjentów Kliniki Onkologii Centrum Zdrowia Dziecka), Fundację „Akogo?”

Dlaczego obiady czwartkowe są „na zdrowie”?

Oczywiście spotkania odbywają się przy menu wyśmienitym, ale i zdrowym. Promują styl życia, w którym nie brakuje aktywności fizycznej, prawidłowych nawyków, kładzie się też nacisk na zbilansowaną i zdrową dietę. Począwszy od produktów, czyli składników potraw, na co dzień i od święta, przez przyprawy i dodatki, aż po sposób przyrządzania. Pieczę nad menu obiadów czwartkowych sprawują dietetycy i najlepsi kucharze. Przy stole zasiadają osoby znane z mediów, kina i sportowych aren, które jednocześnie propagują zdrowe jedzenie oraz zdrowe nawyki.

Akcje promujące ograniczanie soli i tłuszczów oraz naczynia Philipiak, to doskonała metoda na przyrządzanie dań smacznych, pożywnych i zdrowych. Potrawy takie jak barszcz z kurek z pulpetami drobiowymi czy sałatka z zapieczonym kozim serem i gruszkami na pewno zachęcają do zainspirowania się tą słuszną inicjatywą.

Obiady czwartkowe w gronie przyjaciół

Nie trzeba wcale zapraszać gwiazd i mistrza kuchni, aby tę koncepcję wprowadzić w czyn na własnym podwórku. Wystarczy na spotkaniach z przyjaciółmi czy na rodzinnych biesiadach podawać zdrowe dania – przyrządzane na parze, pieczone bez tłuszczu z najlepszych składników. Można też iść krok dalej – zamiast imieninowego prezentu „zażyczyć” sobie wsparcia akcji dobroczynnej, fundacji czy innego szczytnego celu.

Więcej przeczytasz na http://www.obiadyczwartkowe.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.