Muesli, granole i rożnego rodzaju płatki to od wielu lat nieodłączne składniki naszych śniadań. Jednak zamiast sięgać po gotowe, mocno przetworzone i pełne niezdrowego cukru gotowe mieszanki, zainteresujmy się lepiej zwykłymi, niepozornymi płatkami owsianymi. Te ostatnie są tanie, łatwo dostępne, można przyrządzić je na wiele różnych sposobów a ich spożywanie niesie za sobą spora ilość benefitów. Jakie korzyści wynikają z regularnego spożywania płatków owsianych?
- Masz problem z podwyższonym poziomem cholesterolu? Jedz na śniadanie owsiankę!płatki owsiane bogate są w beta-glukan, który pomaga utrzymywać cholesterol w ryzach.
- Płatki owsiane są także bogate w przeciwutleniacze. A te ostatnie, jak powszechnie wiadomo, rozprawiają się z wolnymi rodnikami (które odpowiedzialne są za powstawanie wielu nowotworów i chorób).
- Wysoka zawartość błonnika w płatkach owsianych pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie wspomaga walkę w chorobami układu krążenia.
- A czy wiedzieliście, że płatki te są naturalnym diuretykiem? Oznacza to, że pomagają usuwać nadmiar kwasu moczowego z organizmu. A wszystko to, dzięki wysokiej zawartości krzemu.
- Płatki te są wprost idealne dla osób nie mogący spożywać glutenu – upewnijmy się jednak, że kupujemy produkty firm, które zanieczyszczają płatków w procesie przetwarzania.
- Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne odkryło z kolei, że regularne spożywanie płatków owsianych chroni nasze serce. A wszystko to za sprawą awentramidów. Te związki hamują produkcję cytokin, które związane są z tworzeniem pasm tłuszczowych w naczyniach krwionośnych.